Categories
< Alle onderwerpen
Print

Kattenoren roteren 180 graden

Huh? Wat zeg je? Ik hoorde je niet, mijn oren zaten 180 graden gedraaid!

Katten zijn niet alleen fascinerend omwille van hun persoonlijkheid en gedragingen. Ook hun lichaam heeft best wel wat rare kronkels.

Wist je bijvoorbeeld dat katten hun oren 180 graden kunnen roteren? Ze gebruiken daarvoor 12 van de 30 verschillende spieren die ze in ieder oor hebben. Het lijken wel twee satellieten. Omwille van die twee kleine roterende trechters kan poes de exacte locatie van een geluid tot op een meter afstand bepalen. Bovendien kunnen de oren onafhankelijk van elkaar draaien, waardoor poes dus maar liefst 360 graden surround sound krijgt van zijn of haar omgeving. Ingenieus. Dat heeft moedertje natuur goed bedacht.

Het gehoor is trouwens erg gevoelig. Poes kan een verandering in toonhoogte detecteren die zo klein is als een tiende van een toon. Katten kunnen veel hogere tonen horen dan wij, met een topbereik van ongeveer 65 kHz, vergeleken met het menselijk bereik van ongeveer 20 kHz. Zijn lagere toonhoogtebereik is ongeveer hetzelfde als de onze. Omdat de meeste van zijn prooien hoge geluiden maken, geeft de extra gevoeligheid daarvoor poes dus een voordeel bij het jagen.

De draaiende oren zijn niet alleen satellietjes, ze geven je ook een idee van wat er in het hoofd van poes omgaat. Als poes gelukkig is, zijn de oortjes ontspannen en lichtjes schuin naar voren gericht. Bij een geïnteresseerde of aandachtige poes staan de oren rechtop. Nervositeit of opwinding maakt dat de oortjes gaan trillen. Plat tegen het hoofd betekent boosheid en klaar zijn voor een gevecht. Oren naar achteren gericht beschermen tegen het gevaar van eigenzinnige klauwen bij een kattengevecht. Maar! Als poes zijn oren heel de tijd door trillen of naar achteren houdt, kun je best contact opnemen met de dierendokter. Dat zou kunnen wijzen op een medisch probleem.

En afsluiten doen we vandaag met een ZIL gedichtje: 

“Minneke poes, aardige kat, muisjes vangen hoe doede gij dat? Met mijn oortjes sapperlootjes, want mijn staart is nikske waard.”

Vorige Katten houden erg van slapen
Inhoudsopgave