Categories
< Alle onderwerpen
Print
Een kat die plots krabt of bijt tijdens het aaien, heet officieel “aai-agressie”.
 
Dat wil niet altijd zeggen dat je een agressieve kat hebt. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je kat dit gedrag vertoont. Je kat communiceert steeds via lichaamstaal. Pik de juiste signalen op en vermijd zo krabben, bijten of een plotse tik. Mogelijke redenen voor aai-agressie zijn bijvoorbeeld :
 
⇒ Je kat is snel geprikkeld. Ze houdt er wel van, maar plots haalt ze uit.
⇒ Bij sommige kittens kan aaien moeiteloos overgaan in spelen.
⇒ Katten die nog niet goed gesocialiseerd zijn, blijven tijdens het aaien altijd op hun hoede.
⇒ Je aait op de verkeerde plekken en je kat laat dat zien. De kop en schouders zijn vaak veilige plekken, de achterpoten wat minder.
 
Wat zijn enkele tips en tricks om aai-agressie te voorkomen ?
 
Kijk naar de lichaamstaal van je kat. Als ze toont dat ze er genoeg van heeft, respecteer dan haar grenzen. Wanneer ze de oren naar achteren beweegt en daarna haar staart begint te zwiepen, zijn dat alvast 2 duidelijke signalen om te stoppen met aaien.
Bij een kat die de waarschuwingen overslaat, aai je alleen maar als ze het zelf komt vragen en hou het kort. Als je kat wegloopt, laat ze dan afstand nemen.
Sommige katten geven helemaal geen waarschuwing(en). Dat kan bijvoorbeeld komen doordat hun baasje vroeger hun lichaamstaal negeerde. Dan besluit de kat om de beleefdheden over te slaan en meteen de daad bij het woord te voegen.
En vertel eens, hebben jullie zelf ook nog leuke tips uit ervaring ? Wij zijn één en al oor.
Volgende Katten houden erg van slapen
Inhoudsopgave