Categories
< Alle onderwerpen
Print

Als je onze katjes ter adoptie bekijkt, zal je regelmatig een katje tegenkomen dat FIV-positief is. Wat betekent dat nu en hoe beïnvloedt deze ziekte het verdere leven met je geadopteerde pluizige vriend?

Wat is FIV?

FIV is een ziekte die zeer gelijkaardig is aan HIV bij mensen. De ziekte wordt ook wel kattenaids genoemd. Het is een virus dat het immuunsysteem van katten verzwakt. Door die verzwakte afweer wordt een FIV-positieve kat gevoeliger voor andere ziektes / ontstekingen / bacteriën / …

Is FIV besmettelijk voor mensen?

Neen. FIV kan enkel overgedragen worden op andere katten, niet op mensen of andere soorten zoals honden.

Hoe krijgt een kat FIV?

De meeste besmettingen gebeuren door vecht- en bijtwonden, wanneer speeksel of bloed van een FIV+ kat in contact komt met het bloed van een andere kat. In veel mindere mate kunnen katten ook besmet raken door seksueel contact of door overdracht van moeder op kittens.

FIV-kat binnenkat?

Ja, absoluut. Aangezien FIV besmettelijk is voor andere katten, worden FIV+ katten best gescheiden van andere katten zodat zij niet besmet kunnen raken. Daarnaast verklein je op deze manier het risico voor je eigen FIV+ kat om ziek te worden. Buiten lopen ze het gevaar op wondes, virussen, wormen,… Door FIV-katten binnen te houden, bescherm je andere katten tegen FIV en je eigen FIV+ kat tegen ziektes van buitenaf. Zo bied je hen een extra bescherming en meer kansen op een lang, gezond leven.

Wat betekent dit voor de levensverwachting?

Katten met FIV zijn gevoeliger voor andere ziektes. Maar FIV kent een zeer traag verloop en dat betekent voor de meeste katjes dat zij nog verschillende jaren gelukkig en gezond kunnen leven.

In eerste instantie is het FIV virus aanwezig in het bloed van de kat, maar vertoont de kat voor de rest geen afwijkingen in gezondheid. Deze asymptomatische fase kan jaren duren.

In latere stadia van een FIV besmetting, tast het FIV virus de algemene afweer van de kat aan en zal de kat dus vaker ziek worden. Aangezien er geen genezing is voor het FIV virus zelf, moeten de symptomen van de ziektes behandeld worden. Uiteindelijk zal de weerstand van de kat zo fel afgenomen zijn dat de ziektes en klachten enkel maar verergeren. In dit laatste stadium heeft de kat nog maximaal een paar maanden te leven.

Wat vraagt dit van mij als adoptant?

  • De kat binnen houden om verspreiding te voorkomen en de kat zelf te beschermen tegen ziektes van buitenaf.
  • Extra oplettendheid voor ziektes (of tekenen van ziekte). Met een FIV+ kat ga je best snel genoeg naar de dierenarts als er iets mis lijkt. Reken er ook op dat een FIV+ kat waarschijnlijk wat meer medische kosten met zich zal meebrengen op termijn.
  • Weten dat een FIV+ kat waarschijnlijk een iets korter leven gaat hebben dan een perfect gezonde kat. Maar dat je ze nog jarenlang een prachtig leven vol liefde kan gunnen!
Inhoudsopgave