Sinds de oprichting van Zwerfkat in Leuven in 2014 zijn wij pleitbezorgers van duoplaatsing.  Steeds meer en meer asielen en opvangen kiezen hiervoor.  We hopen dat zoveel mogelijk mensen beseffen dat dit advies wetenschappelijk onderbouwd is en genomen wordt in het belang van de katjes! Het is immers in het belang van een jong katje dat het met soortgenootjes opgroeid.

Kittens komen bij ons aan, vaak veel te vroeg zonder moeder. In de natuur blijven ze normaal erg lang bij hun moeder. Zij leert haar kittens omgaan met situaties en frustraties die hen tot mentaal gezonde katten vormt. Dat moeten onze opvangertjes al missen. Gelukkig groeien ze nooit echt volledig alleen op. Ze hebben hun nestgenootjes of hebben contact met de huiskatten van het opvanggezin.

Ze leren met vallen en opstaan tijdens spel wanneer ze hun nageltjes moeten intrekken, wanneer niet te bijten. Ze leren hun grenzen kennen. Terechtgewezen worden door een soortgenootje is niet fijn, meestal betekent dat moment ook het einde van een leuk spelletje en dat is balen. Kittens moeten leren omgaan met frustraties. Dit vormt hun karakter en weerbaarheid en leert hen op een normale manier functioneren als kat. Daarom is het ontzettend belangrijk dat ze zeker niet alleen opgroeien. Ook later heeft het gezelschap van een bekend vriendje een heel positieve invloed op hun mentale welzijn!

Vaak wordt gedacht dat wij mensen of een konijn of een hond het katje wel gezelschap zullen geven en dat dat voldoende is. Dit klopt niet, enkel een soortgenoot kan echt kattengedrag aanleren.

EEN DUO DUURDER?

Ja dat klopt, je adopteert er twee. Deze moeten jaarlijks hun vaccinatie hebben, eten samen ook meer en zullen ook meer kattenbakvulling verbruiken. Maar wat denk je dat het kost als dat katje rond de volwassen leeftijd plots ‘ongewenst’ gedrag gaat vertonen (onzindelijk, zich overmatig wassen, agressie,..). Materialen worden beschadigd, de kat haar gezondheid lijdt eronder dus dierenartsbezoekjes zijn vaker nodig en als je het echt allemaal niet meer ziet zitten, haal je er een gedragstherapeut bij of in het ergste geval, wil je de kat herplaatsen want je kan die problemen niet meer aan. Het kan voor de kat en het baasje dus allemaal veel aangenamer zijn als rekening wordt gehouden met het natuurlijke gedrag van de kat

Het kan zeker tussen twee katten ooit fout lopen, maar dan zijn daar meestal oorzaken voor. Zijn er voor elke kat voldoende eigen spulletjes (kattenbak, eten, drinken, speeltjes, krabplek, slaapplek,..)? Zijn ze tijdig gesteriliseerd/gecastreerd zodat de verstandhouding onderling goed kan blijven? Nestgenootjes die samen opgroeien zijn doorgaans vrienden voor het leven.

Hoe meer mensen hier rekening mee houden, hoe beter voor de katjes!

Nappie en Twix